Langelinie
Langelinie
Langelinie
Langelinie
previous arrow
next arrow

DE FÆRRESTE KAN PRALE AF AT HAVE EN HISTORIE SOM LANGELINIE PAVILLONEN. DET ER DERFOR, VI ER SÅ GLADE FOR AT FORTÆLLE DEN

Den handler om lyden af dansesko på bonede gulve, til fester i slutningen af 1800-tallet på den første pavillon på Langelinie 10, til braget der lød, da den anden pavillon blev sprængt i luften under 2. verdenskrigs schalburgtage frem til den tredje pavillon, som vi håber på at kunne bevare for eftertiden.

Selve grunden blev anlagt i 1660’erne som en del af Frederik den 3.’s fæstningsudbygning af Kastellet ud mod Øresund. I 1800- tallet blev befæstningen af København opgivet, og Langelinie blev en civil kystpromenade og et populært udflugtsmål.

DER ER HISTORIE I HVER EN KROG AF LANGELINIE PAVILLONEN

I 1884 byggede ”Dansk Forening for Lystsejlads” den første Langelinie Pavillon ved arkitekt Vilhelm Dahlerup. Det var en træpavillon med restaurant og klublokaler, som stod, indtil der i 1902 blev opført en ny pavillon af Fritz Koch til ”Kongelig Dansk Yachtklub”. Den var velbesøgt af københavnerne men blev i 1944 under 2. verdenskrig sprængt i luften som en del af tyskernes schalburgtage, der var terror rettet mod den danske modstandsbevægelse og det almindelige samfund som hævn for modstandsaktioner.

Den nuværende Langelinie Pavillon er tegnet af arkitektparret Eva og Nils Koppel, der er to af efterkrigstidens fremtrædende danske arkitekter. I 1930’erne og 40’erne arbejdede de en tid i andre nordiske lande og blev påvirket af tidens nordiske arkitekturudtryk bl.a. hos Alvar Aalto. I 1954 udskrev Københavns Kommune en arkitektkonkurrence, som parret vandt, og den modernistiske pavillon blev opført i 1956-58..